Sunday, 11 September 2011

PEMENTASAN DRAMA P.RAMLEE(GUBAHAN SKRIP ADAPTASI SENIMAN PENDEKAR BUJANG LAPOK)

   SKRIP WRITER N DIRECTED BY
             DALI WANGKA 
                                      PERKARANGAN  FILM STUDIO
SUDIN;jadi ini lah tempat yang mereka panggil filam stadio yer?...
RAmlEE;cakap biarlah betul,bukan filam stadio,film studio la…
SUDIN;eh bukannya jauh sangat bezanya tu..
AZIz;eh besar kan tempat ni…
RAMLEE;huh ah…besar…
SUDIN;tengok tu,tu la gambar yang meraka nak sunting…
RAMLEE;kau ni cakap biarlah betul,bukan sunting shooting la…
AZIZ;ni dah sampai sini,dengan siapa nak Tanya ni?...
*RAMLEE;huh mari kita tanya orang tu…
(menuju kearah en.ahmad)
*SUDIN;errrr,hello sini tempat tu orang bikin film ka?...
*EN.AHMAD;(tidak menjawab)
*SUDIN;oi2,ow kau ni bisu ka?…
*EN.AHMAD;(tidak menjawab)
SUDIN;(menoleh kearah ramlee)eh mari la kita pulang…
AZIZ;huh ah banyak angin la sini….
*EN.AHMAD;(mengeluh)nama jeer orang melayu tapi cakap tak macam orang melayu…tegur orangpun tak sopan apa nak jadilah dengan orang melayu zaman sekarang ni…
*RAMLEE,SUDIN,AZIZ;(terasa)
*AZIZ;eh angin la orang tu...(mengangkat tangannya)sekali ku bagi karang…
RAMLEE;(menangkap tangan Aziz)kau ni dia menegur untuk membetulkan kesalahan kita,jangan la naik aingin sangat…kau pun satu la Din,cakap biarlah ada adab bahasa menunjukkan bangsa tau…(kembali kepad EN.Ahmad d ikuti oleh Sudin dan Aziz)selamat pagi Encik,nak Tanya kat mana kami boleh jumpa sama tu orang yang bikin itu film argh?...
*EN.AHMAD;owh,kalau begitu,Encik kena jumpa dengan tuan menager Hassan… *RAMLEE;ehmm,kat mana kami boleh jumpa dengan Tuan manager Hassan?...
*EN.AHMAD;mari ikut saya…
                                PEJABAT TUAN MANEGER HASSAN                       
(En.Ahmad mengetuk pintu)
TUAN MANEGER HASSAN;masuk...
RAMLEE,SUDIN,AZIZ,EN.HASSAN;(masuk)…
*TUAN MANEGER HASSAN;(marah)sudah kalau barang-barang tu tak sampai esoksaya akan pecat kamu semua(menghampas kan ganggang telefon)…(menoleh ke arah 3 bujang lapok dan En.ahmad)huh,kau nak apa Mad?...
*EN.AHMAD;(menuju ke tuan maneger Hassan)ni saya ada bawa tiga orang nak jadi orang wayang tuan…
*TUAN MANEGER HASSAN;owh…(mendekati bujang lapok)kamu bertiga ni dulu kerja apa?...
*RAMLEE;owh~dulu kerja saya bukan main teruk encik…
*TUAN MANEGER HASSAN;kerja apa?...
*RAMLEE;warnakan air batu…
*TUAN MANEGER HASSAN;eh2,tak tewarna tu…berapa gaji kamu?...
*RAMLEE;(tertawa kecil)24….
*TUAN MaNEGER HASSAN;24 ribu sebulan?...
*RAMLEE;eh tak,24 jam sebulan…
*TUAN MANERGER HASSAN;(mengeleng)ahhh,kamu(menunju ke arah sudin)…
*SUDIN;owh dulu,saya kerja di zoo…
*TUAN MANEGER HASSAN;zoo?.kerja apa?...
*SUDIN;sambung ekor beruang…
*TUAN MaNEGER HASSAN;ish2 kalau dia ngap?...
*SUDIN;kalau dia ngap,saya baca mentera “parang merapu,parang kapunten,parang skeper” dan cabut…
*TUAN MANEGER HASSAN;eh2 ada juga mantera begitu ya?...arrrr,kamu?...
*AZIZ;saya dulu buat kerja2 polis encik…
*TUAN MANEGER HASSAN;eh2 kerja apa tu?...
*AZIZ;kira kereta lalu dekat jalan raya…30 buah sebulan…
*TUAN MANEGER HASSAN;errr,rasanya saya berkenanlah dengan kamu bertiga….(kembali ke meja kerja)…Mad,kau bawa mereka bertiga ni jumpa director Ahmad Nisfu dan bagi surat ni pada dia...
(3 bujang lapok dan En.Ahmad keluar)
                                           Lokasi pengambaran                  

NURBAYA;(duduk menangis)ampunkan lah adinda kanda,adinda sumpah tidak akan mengulangi kesilapan adinda lagi…
HALIM;(marah)apa?,ampun…kanda tidak akan mengampunkan adinda,dan kanda akan akan jatuhkan hukuman pada adinda…
NURBAYA;sampai hati kanda hendak menghukum adinda…
HALIM;sampai hati?...adianda juga sampai hati buat kanda seperti ini,smapai hati adinda menconteng arang ke wajah kanda…dinda tidak akan kanda ampunkan…apabila fajar menyinsing esok dinda akan dijatuhkan hukuman separuh mati…
SUDIN;(menolak halim)eih apa dah?,conteng arang kat muka pun dah nak maingantung2 ka…
HALIM;eh ap…
SUDIN;shut up you,kau ni lelaki jenis apa argh,berani kau menggunakan kekasaran terhadap wanita…baik kau minta maaf sekarang,minta maaf sebelum aku bagi lebam biji mata kau….
DIRECTOR AHAMAD NISFU;(marah)tak guna kau bikin rosak aku punya gambar…
AZIZ;ehhh,mana boleh dua lawan satu,kalau berani satu lawan satu,one by one
DIRECTOR AHMAD NISFU;ehhh,berani kau lawan aku ya…
AZIZ;hey orang tua,walaupun rupamu tidakku kenal tetepi lubang hidung mu tetap mejadi pujaan hatiku…
RAMLEE;(menarik Aziz dan Sudin)apalah kamu ni,kan diorang tengah bikin gambar…
SUDIN;bikin pun bikin lah tapi tapi jangan lah sampai main gantung-gantung…
DIRECTOR AHMAD NISFU;(merenung kea rah 3 bujang lapok…kauorang nampak pintu besar tu…
EN.AHMAD;Director sabar Director,(menghulur)ini ada surat dari tuan maneger Hassan…
DIRECTOR AHAMAD NISFU;(membaca)owhh,meraka nak buat screen test ya?...baiklah bawa mereka pergi make up
                                                  Bilik make up                     

 Dihaf menyayi
                                                     SREEN TEST                                           
DIRECTOR AHMAD NISFU;dah hafal dialog semua?...
*SUDIN,RAMLEE,AZIZ;sudah tuan…
*DIRECTOR AHMAD NISFU;baiklah ambil tempat kita mula kan…
              3 bujang lapok ambil tempat
*DIRECTOR AHMAD NISFU;semuanya ready…action…
*RAMLEE;wahai ahli nujum ‘marang merapu kapunten,marang skeper’,semalam beta bermimpi ada sekelopok najis unta jatuh terkena muka beta,apakah itu ahli nujum?...
*SUDIN;menurut ramalan patik,tuanku akan di timpa masaalah yang dasyat tuanku…
*RAMLEE;(tegada)ehmm,silap bukan muka tapi d sipi lalu beta ketik jatuh kelepap ke muka director Ahmad Nisfu..
*SUDIN;arhg,itu tanda nya director Ahmad Nisfu nak “mampus”
*DIRECTOR AHMAD NISFU;(geram)aaaaiiiiiiihhh,kenapa pula aku,aku tak ada kena mengena dengan screen test ni(jatuh pengsan)
                                 TEMPAT TINGGAL 3 BUJANG LAPOK                            
                         3 bujang lapok pulang ke rumah
*SALMAH;(menyapa)abang Ramlee…
*RAMLEE;eh2 cik salmah…tak pergi kerja?...
*SALMAH;Mah baru saja balik…
*RAMLEE;baru balik ya?,emmm,cik salmah boleh tak malam ni kita jumpa d bawah pokok?...
*SALMAH;errgh,tengoklah…
*RAMLEE;tengoklah ya…emmm,cik Salmah,malam kalau tak boleh buat sampai boleh ya…(pantas ramlee beredar meninggalkan cik Salmah)
                                 PERTEMUAN RAMLEE DAN SALMAH                                  
*RAMLEE;Mah siapa laki-laki yang  kejar-kejar mah bila Mah balik dari kerja tu?...
*SALAMAH;owh itu Shaarif Dol…
*RAMLEE;Shaarif Dol?...
                      SHAARIF DOL MUNCUL…
SHARIF DOL;ya akulah Shaarif Dol…samseng kampong dusun…
RAMLEE;owh kampong dusun ya,eiey,ini Ramlee samseng kampong2,(bertnya pada salmah)kampong apa ni Mah?...
SALMAH;entah tak tahu…
RAMLEE;arrgh,kampong entah tak tahu…Mah lebih baik Mah balik Mah…
                      Salmah beredar
        PERGADUHAN ANTARA SHAARIF DOL DAN RAMLEE…RAMLEE KALAH…
SHAARIF DOL;samseng konon,samseng apa ni…
                                                KAWASAN RUMAH                                                                   
            KEESOKAN HARINYA… MALAM 3 BUJANG LAPOK BARU PULANG DARI MENCARI KERJA…
*SUDIN;(mengeluh),haaaih….apa la nasib kita ni,cari kerjapun tak dapat…eih Ramlee semalam tu apa macam kau boleh baring d tanah huh?...
*RAMLEE;aku kena tumbuk la…
*SAFIYAh;(belari kearah 3 bujang lapok)abang Aziz…
*AZIZ;ya,safiya?...
*SAFIYAH;abang Ramlee kak salmah kena colek dengan shaarif Dol...
      RAMLEE SEGERAH PERGI MENYELAMATKAN SETELAH SALMAH DI KAMPONG DUSUN DAN MENCARI RUMAH SHARIF DOL…RAMLEE TERDENGAR SUARA SHAARIF DOL TERTAWA…
SHAARIF DOL;tulah aku ajak kau kahwin dengan aku kau tak nak…
SALMAH;hmmm tak malu,kita tak suka dekat dia,paksa-paksa kita suka dekat dia pula…lepaskan kita la…nanti kita lapor pada polis…
SHARIF DOL;polis,jangan lapor pada polis lapor pada tok kadi…
RAMLEE;(mengetuk pintu)…
SHAARIF DOL;eihih siapa dah?...
RAMLEE;polis…
SHARIF DOL;polis(lantas Shaarif Dol menutup mulut Salmah dan menyembunyikannya…lalu membuka pintu)
RAMLEE;(menumbuk)eiy shaarif dol kau colek salmah ya?...aku nak serahkan Salmah pada aku sekarang…
SHARIF DOL;(gelak)kau nak Salmah ya…lawan akupun kau pengsan…
RAMLEE;eih,cubalah serang…
               PERGADUHAN RAMLEE DAN SHARIF DOL KE-2,RAMLEE MENANG…RAMLEE MEMBAWA SALAMAH PULANG…
                                                            RUMAH                                                
SALMAH;ibu…
             3 BUJANG LAPOK MELIHAT ANTARA SATU SAMA LAIN…SETELAH ITU SUDIN KELUAR KE PERKARANGAN RUMAH…
ZAITUN;(memegang bahu sudin)abang sudin…
SUDIN;eh2,Eton,sejak bila Eton ada dekat sini…
ZAITUN;baru saja(duduk d sebelah sudin)abang sudin mak Eton dah setuju akan hubungan kita…
SUDIN;(gagap)betul ka ni Ton…(gagap)jadi kita boleh kawin lah…
ZAITUN;tentulah…
SUDIN;baiklah jom…
ZAITUN;pergi mana?...
SUDIN;jumpa mak Etun…




                                                     TAMAT

No comments:

Post a Comment

Post a Comment